Развитие без граници
07.06.2020
Сподели: 2
  • Facebook
10419

Симулатор за развитие на паметта и вниманието на децата

Образованието е много важно за живота в пост-индустриалното общество. Днес човек ежедневно усвоява такова количество знания, което преди сто години хората са усвоявали месеци наред. Естествено, всеки родител по различни начини се опитва да развие вниманието, ума и паметта на своето дете. Да разгледаме характеристиките на детския интелект и да изберем най-добрите варианти за неговото развитие.

Симулатор за развитие на паметта и вниманието на децата

Защо да тренираме паметта

В съвременния свят, за да бъде успешен в учението и работата, човек трябва да усвоява големи количества информация. Натоварването на мозъка започва още в училище, защото ученикът трябва да запаметява и прилага знания в много дисциплини. Ситуацията със следването в университет е още по-сложна, защото успехът на бъдещата му кариера зависи пряко от представянето на студента. Затова е особено важно човек да развие функциите на мозъка, които са отговорни за запомнянето на нов материал, тъй като това му дава безспорни предимства.

За да разберем защо са необходими различни упражнения за трениране на паметта при децата, първо трябва да разберем видовете памет. Това ще ни позволи да изберем онези занимания, върху които е по-добре да се съсредоточим. Човешката памет е разделена на няколко вида:

  • Визуална (зрителна) памет. Тя е особено важна при обучението на деца и възрастни. По-голямата част от материала се усвоява именно през очите: учебници и различни наръчници, формули на училищната дъска, данни от монитора, които човек възприема визуално.
  • Моторна (двигателна) памет. Тя позволява на човек да запомни последователността на различни физически действия. Използва се например при колоездене, пишене на клавиатурата на компютър или смартфон, свирене на музикален инструмент.
  • Слухова памет. Друг вид съхранение на информация, който най-често се използва при придобиване на знания. Лекциите в училище и в гимназиите, аудио книгите, музиката се възприемат през ухото - обхватът на приложение е огромен.
  • Обонятелна и вкусова. В професионалните дейности най-често се използва от парфюмеристи, дегустатори и кулинарни специалисти. По правило хората не обръщат много внимание на развитието на този тип запаметяване, тъй като само високоспециализирани специалисти се нуждаят от него, за да работят.

Много е важно да се развият такива видове памет като зрителна, двигателна и слухова, защото те се използват широко във всички сфери на човешкия живот и са просто необходими за качественото усвояване на различни знания и умения.

Симулатор за развитие на паметта и вниманието на децата

Как правилно да развием детския ум и памет

Паметта е умение, което се развива най-добре от детството. Именно в млада възраст човешкият интелект е гъвкав, по-добре адаптиран към развитието. Освен това, тренирането на способността за запаметяване на информация може да подобри училищната работа, както и да намали натоварването на нервната система.

Днес много ученици отделят по няколко часа на ден, подготвяйки домашни. Учебната програма в училище става все по-сложна всяка година и изисква все повече концентрация, постоянство и внимание от децата.

Още при постъпване в първи клас нивото на развитие на децата е различно. Понякога това се дължи на особеността на психиката и интелигентността на всяко дете, но най-често добре развитото запаметяване е резултат от дълъг и систематичен подход към неговото обучение. Тези деца, които са се занимавали преди училище, като правило показват по-добри резултати от нетренираните деца. Затова трябва да започнете да тренирате паметта на децата от най-ранна възраст.

Важно е да се вземе предвид фактът, че умът на дете в предучилищна възраст се отличава със своята специфичност. При малките деца най-важното занимание е играта. Именно тя допринася за системното развитие на емоционалната сфера на интелигентността. Следователно образованието на децата в предучилищна и начална школа трябва да бъде във формата на играта.

Симулатор за развитие на паметта и вниманието на децата

Симулатор за развите на детската памет

Още преди училище трябва да учим с детето стихчета и песнички, да четем приказки и разкази. Това развива способността за запаметяване на чутото, което е основа за плодотворно учене в училище.

Вид симулатор за развитието на паметта и вниманието са различните настолни игри. Те позволяват не само да се формират качества като постоянство и концентрация, но са и възможност да се забавляваме с цялото семейство. Днес в магазините има огромен брой такива игри, а много от тях можем да си направим и сами.

Например, за много малки деца можете да разпечатате снимки, изобразяващи животни, растения, превозни средства, домакински уреди. Предложете на детето си игра: помолете го да разпредели рисунките в групи според размера, аксесоара и цвета. Тази игра помага да се запомнят функциите и свойствата на даден обект, а също така тренира логиката.

За по-големи деца, които вече са грамотни, са подходящи по-сложни игри. Можете да отпечатате различни изображения на известни сгради, предмети на изкуството, фигури на науката и културата. На гърба на картата напишете кратко описание на снимката. Обърнете рисунките с надписите нагоре и прочетете описанието на гърба, за да отгатнете какво е изобразено върху тях. Тази игра не само подобрява уменията за памет, но и разширява кръгозора.

Важно е да се обърне внимание и на упражнения за подобряване на двигателната памет. Те също така са предназначени да развият концентрацията на детето, което е просто необходимо за постиженията в гимназията. Тук помагат успокояващи дейности като моделиране, рисуване, свирене на музикални инструменти. Също така, отлични за целта са и различни упражнения за ръцете, които допринасят за развитието не само на паметта, но и на вниманието.

Добър вариант е следната игра: максимално опъвайки пръстите си напред, последователно докосвайте с всеки от тях палеца. Започнете с показалеца и завършете с малкия пръст, правете упражнението с две ръце. За да направите играта по-интересна, предложете на детето си да изпълни задачата за време и да се опита постави свой собствен рекорд.

Симулатор за развитие на паметта и вниманието на децата

Най-добрите методики за развиване на детската памет

Разбира се, различни упражнения за ръцете или използване на карти, или настолни игри вършат добре работата си. Минусът им е, че нямат интегриран подход, те са отделни симулатори за паметта на децата, а не интегрална техника. В допълнение, съвременният ритъм на живот е много бърз, не винаги позволява на възрастните постоянно да наблюдават честотата на подобни дейности. Но постоянството е ключът за успешно развиване на детския интелект.

Ето защо много родители предпочитат различни центрове на допълнително развитие. Но изборът на добри курсове не е лесен, тъй като те трябва да дадат

видим резултат, позволяващ значително да се увеличи успеваемостта на учениците в училище.

Важно е да се даде предимство на онези образователни центрове, занятията в които се провеждат според съвременни техники за подобряване на паметта и запаметяването. Уроците трябва да се провеждат под формата на игра, тогава учениците няма да загубят концентрация и интерес, и ще участват по-активно в процеса. Така децата не само ще придобият полезни умения, но и ще ги запазят за цял живот. В бъдеще това ще ги улесни да се справят с натоварванията в училище и на работа.